Petiţie după valul de îmbolnăviri din Argeş: părinţii cer închiderea Spitalului de Pediatrie din Piteşti pentru dezinfecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul de Pediatrie din Piteşti, singurele măsuri aplicate au fost două amenzi derizorii
La Spitalul de Pediatrie din Piteşti, singurele măsuri aplicate au fost două amenzi derizorii

Părinţii cu copii mici din Argeş stau cu sufletul la gură în aşteptarea rezultatelor de laborator care ar trebui să elucideze misterul în cazul îmbolnăvirii celor 14 copii transferaţi în capitală cu sindrom hemolitic uremic, dar şi a anchetei epidemiologice desfăşurate aici. Între timp, a apărut şi o petiţie online semnată de zeci de părinţi din Argeş.

O echipă de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a venit joi la Piteşti pentru a verifica modul în care se desfăşoară ancheta epidemiologică şi inspecţia la Spitalul de Pediatrie din Piteşti privind acordarea asistenţei medicale şi condiţiile de spitalizare. Deocamdată, în afara amenzilor derizorii aplicate de DSP unităţii sanitare, la Pediatrie n-au fost aplicate alte măsuri de acest gen. Astăzi ar trebui să sosească rezultatele de laborator pentru probele prelevate marţi de la micuţii pacienţi cu simptome de sindrom hemolitic uremic, rezultate care ar trebui să facă lumină în privinţa surselor infecţiilor.

   

Amenzi penibile la Pediatrie

   

În urma controlului desfăşurat la la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, nspecţia Sanitară de Stat a a aplicat două sancţiuni unităţii medico-sanitare. Managerul spitalului, medicul Vasile Stan, a fost amendat cu 1.000 de lei, iar asistenta-şefă, cu 500 de lei pentru deficienţe privind trierea pacienţilor.

“S-au constatat deficienţe în sensul în care în anumite saloane erau internaţi copii cu simptome respiratorii alături de copii cu simptome digestive”, explicau, joi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Petiţie online

Situaţia alarmantă din Argeş, judeţ din care până acum 14 copii au fost transferaţi spre spitale din capitală cu simptome specifice sindromului uremic a stârnit valuri de indignare  mai ales în rândul părinţilor care au copii mici, cărora nimeni n-a reuşit să le spună care este sursa infecţiilor care au provocat boala şi de ce ar trebui să se teamă.

Pe internet a apărut o petiţie online intitulată „Respect pentru copii (Spitalul de Pediatrie Piteşti)”.

   

“Aşteptăm ca ţara asta să îşi revină, să avem medicii buni, aparatură bună, igienă în spitale, curăţenie... să ne ridicăm şi noi puţin să nu mai fim nevoiţi să mergem până la Bucureşti sau în străinătate, să ne salvăm vieţile dar se pare că m-am înşelat: nimeni nu face nimic să o îmbunătăţească. Ştim să aruncăm cu banii pe case, maşini, apartamente şi să ne uităm miraţi cum copilaşii noştri mor cu zile în spitalele noastre în loc să facem ceva pentru ei, pentru noi, să modernizăm spitalele, să aducem medicii care au plecat din ţară înapoi. Ruşine, Ministerului Sănătăţii că ne lăsaţi copiii să moară cu zile. RUŞINE!”, scrie un părinte în periţia online “Respect pentru copii (Spitalul de Pediatrie Piteşti)”.

   

“Am semnat pentru ca băieţelul meu să aibă şansa de a trăi decent şi a fi tratat corespunzător aici, la Piteşti unde locuieşte.... ca miile de copii bolnavi să aibă şansă la tratament... poate vom schimba ceva....”, scrie un alt părinte pe aceeaşi platformă.

“Trebuie oprită activitatea spitalului pentru o perioadă” 

   

În petiţia online “Respect pentru copii (Spitalul de Pediatrie Piteşti)” mulţi părinţi fac referire la condiţiile de igienă precare ale Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

   

“Doresc mai multă siguranţă pentru toţi copiii şi personalul care îşi dă tot interesul pentru cei mici şi mai multă igenă. Nu gândaci, cum am întâlnit, şi focar de infecţie!”, spune un alt părinte. 

“Bănuiesc că nici cadrele medicale nu-şi doresc să lucreze în asemenea condiţii şi să pună în pericol viaţa copiilor. Probabil trebuie oprită activitatea spitalului pentru o perioadă cât mai scurtă necesară reorganizării, igienizării, dezinfectării. Eventual copiii trataţi un timp la Spitalul Judeţean (nu că acolo ar fi mare diferenţală) sau trimişi în Bucureşti. Apoi, cursuri, specializări, dotări actualizate pentru spital, trimitere mai departe la alte spitale când sunt depăşiţi de caz... şi să nu uităm , sper, de calitatea umană. Fiecare ar trebui să facă tot ce poate la locul său de muncă mai ales când e răspunzător de viaţa, destinul unor copii. Îmi imaginez că e foarte greu să vezi copii bolnavi, stresul e inimaginabil, dar să nu ne "imunizăm" până la a nu ne mai păsa decât să treacă ziua, luna.....”, explică un alt semnatar al petiţiei.

“Personalul de la curăţenie e folosit pe post de a însoţi pacienţii între etaje... Apoi se uită să îi dai ceva. Curăţenie se face dimineaţă: o spoială. Şi încă am stat intr-un salon renovat. Curăţenia de seară nu a mai avut loc deşi au un tabel pentru ţinerea evidenţei lipit de uşa salonului. A avut grijă doar să semneze că a făcut curat! În plus doctorii pun diagnosticul, astfel încât să ajungi la disperare ca părinte şi să dai în stânga şi dreapta la toţi. Mare grijă cu displazia de sold la bebeluşi. Dl. doctor, ca să vindeţi ortezele este nevoie să ne băgaţi copiii în gips? Şi surpriză la un control făcut şi la Bucureşti, copilul nu avea nimic! Iar ecografiile făcute la Piteşti erau neclare şi nu se înţelegea nimic din ele (...).”, mai scrie un părinte.

 Citeşte şi:

Numărul copiilor din Argeş transferaţi la Bucureşti a ajuns la 14. Medicii de la Piteşti nu ştiu nici acum care este sursa îmbolnăvirilor

Ministerul Sănătăţii a confirmat infecţia cu E-coli doar pentru unul dintre copiii transferaţi de la Piteşti la Bucureşti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite